MIJN VERHAAL

Mijn naam is Derk Wolthof. Ik ben 24 jaar jong en officieel fotograaf sinds mijn 18e. Ik begon op erg jonge leeftijd al met fotografie. Het is altijd iets geweest wat mij fascineerde. Bijzondere gebeurtenissen op een creatieve manier vastleggen. Dat is altijd mijn grootste gedachte geweest achter fotografie. Mijn doel is om verandering te bereiken, mensen informeren door middel van beeld en herinneringen vast te leggen.

BEGINNEN MET FOTOGRAFIE

Toen ik net begon met dit vak was ik meteen al experimenteel bezig. Het begon voor mij allemaal met analoge camera’s die ik kocht bij kringloopwinkels. Door het gebruik van deze camera’s heb ik mijzelf erg veel kunnen aanleren. Bij diezelfde camera’s moet je namelijk echt weten wat ISO, compositie, kleur, sluitertijd et cetera is. Je ziet pas na het ontwikkelen wat voor beelden je hebt gemaakt. Dus je moet echt goed inzicht krijgen in je omgeving. Door vallen en opstaan met geschoten beelden leer je erg snel een goede fotograaf te worden.

GEEF HET DOOR

Persoonlijk vind ik het nogal belangrijk om jouw geleerde wijsheid ook door te geven. Hierdoor help jij je medemens verder in het vak die jij zelf beoefend. Wanneer jij anderen dingen leert, leer je zelf vaak ook weer dingen. Ik doe dit zelf door middel van presentaties en workshops te geven. Hierin kies ik vaak specifieke onderwerpen en/of opdrachten om te behandelen. Dan vraag je je natuurlijk af waar dit soort workshops gegeven kunnen worden… Die geef ik voornamelijk op scholen of expo’s. 

OPLEIDING

Naast het feit dat ik mijzelf heel veel geleerd heb over fotografie. Vond ik het nog steeds erg belangrijk om ook een opleiding te volgen. Hiervan heb ik alsnog een aantal dingen geleerd. Door het volgen van een opleiding leer je mensen in het vakgebied kennen. Ook leer je het werkgebied kennen. Wanneer je jezelf alles aanleert, dan weet je wel hoe je alles moet uitvoeren, alleen nog niet hoe de werkwijze gaat.